Forstå materialet | Derfor bør dit jakkesæt ikke være af polyester

Tillykke med at du har fundet vej til os, og at du interesserer dig for hvad du overvejer at investere i.

Det er blevet en sværere verden at navigere i som forbruger - særligt ift tøj der lover ting som bæredygtighed, ansvarlighed, og andre grønvaskede skove. Der er mange brands at vælge imellem, og alle fortæller om hvorfor man bør vælge lige netop dem. Særligt har vi noteret os at der er kommet flere nye brands der fortæller om deres høje kvaliteter af polyester-varer i forbindelse med jakkesæt. Her er vi selvfølgelig nødt til at give vores besyv med, da vi ikke mener at et jakkesæt i polyester kan kaldes høj kvalitet. Det er dog et valg, som alle andre, og vil oftest være en billigere løsning at købe et polyesterjakkesæt.

I Deerest har vi derimod altid været glade for de naturlige materialer fra vores italienske og britiske leverandører af stoffet til vores jakkesæt.

Hvad er polyester egentligt?

Polyester er lavet af olie eller naturgas.

Her er lidt om den triste proces, når polyester udvindes af olie:

Efter olien er pumpet op af jorden transporteres den til et raffinaderi. På raffinaderiet udvindes olien for en masse forskellige ting, herunder benzin og diesel. Dele af olien som udvindes til, hvad der efter en kemisk process bliver til PET (Polyetylentereftalat) bedre kendt som polyester, er nafta (også kendt som råbenzin). Efter PET er produceret smeltes det om til enten plastik-flasker eller polyesterfibre, der siden kan laves til fx beklædning.

Ja, det lyder som en lidt kompliceret process - og det er det også. Det er på sin vis lidt skræmmende, at det polyester som nogle jakkesæt bliver lavet af, er lavet af den samme olie som også er blevet til diesel/benzin som biler kører på. 

Polyester er nyt til industrien

Når man zoomer ud og kigger på hvad jakkesæt historisk er blevet lavet af, så er polyester ret nyt når man sammenligner med nogle klassiske metervaremøller som italienske Vitale Barberis Canonico, der har været i gang siden 1663.

Med tiden har man fået mulighed for at lave billigere jakkesæt i polyester - men mange af de velrenommerede væverier holder sig dog helt til at tilbyde klassiske naturmaterialer som fx uld, hør, silke.

I mellemtiden er mange brands begyndt at købe billigere kvaliteter og derved producere jakkesæt i primært polyester eller udelukkende polyester da det er markant billigere at producere, end at lave noget i naturlige materialer. Og pris er selvfølgelig noget alle bruger som en rød tråd gennem diverse overvejelser om hvilket jakkesæt man gerne vil have. 

Men mange af ulemperne ved jakkesæt lavet i polyester ses og mærkes først når du har svunget dankortet og begynder at bruge dit jakkesæt.

Her er nogle af de ulemper der er forbundet med et polyester-jakkesæt:

1. Polyesterjakkesættets unaturlige fald på kroppen er ikke ligeså nydeligt som med naturmaterialer.

2. Polyester skinner. Men ikke på den samme elegante måde som en flot uld-vævning gør, men mere på en 'plasticlignende' facon. Resultatet er et mere 'tarveligt' udtryk.

3. Polyester føles ikke eksklusivt, hverken når man mærker stoffet i hånden eller når man har det på. Helt anderledes er det når man bærer et jakkesæt af naturlige materialer.

4. Polyester mister hurtigt sin form og facon sammenlignet med naturmaterialer, og du vil derfor opleve at jakkesættets figur vil ændre sig hurtigt over tid. Der kommer med andre ord hurtigt knæ, albuer og hænge-bag i dit polyesterstretch-jakkesæt.

5. Et jakkesæt i polyester er ikke åndbart. Det er noget som man hurtigt mærker i nogle af de varme måneder i Danmark. Man vil derfor erfare, at det er svært for huden at ånde og man vil derfor hurtigere svede mere, og det værste er at det sidder fast i polyesteren og er nærmest umulig at slippe af med, hvilket du måske kender fra dit polyester-sportstøj. Et jakkesæt af uld er temperaturregulerende på en helt anden måde - det hjælper dig af med varmen i varme måneder, og hjælper dig med at holde varmen i de kolde måneder. Det er også helt naturligt derfor, at man helst pakker små børn ind i uld, og aldrig i polyester.

Derfor fraråder vi ganske enkelt et polyester-jakkesæt

Jakkesæt lavet i polyester afgiver mikroplastik i forbindelse med brug og vask. Mikroplastik kan ende op i kroppen gennem luftvejene eller gennem indtagelse af mad. Mindre dele mikroplastik nedbrydes ikke over tid.

Husk, at man ikke selv skal vaske sit jakkesæt - læs her alt om hvordan man vedligeholder sit jakkesæt

Kan et jakkesæt af polyester være høj kvalitet?

Det er svært at forsvare, at kunne kalde et jakkesæt af polyester for høj kvalitet. Syntetiske materialer som polyester er billige at producere og derfor nogle gange billigere at købe, men pris er nu engang ikke et kvalitetsparameter –  og det er trods alt stadig ikke gratis. I stedet for at gå efter et billigt jakkesæt bør man overveje at kigge på hvor man får mest for pengene. 

Mange fortryder først, at de har valgt et jakkesæt af 100% polyester når det er for sent. Det kan være når man står til sommerbrylluppet og begynder at overophede i jakkesættet. Det kan være når man står i den kolde vinter og har problemer med at holde på varmen. Ja, det kan sågar være når man tjekker sit look i spejlet og ser hvordan stoffet klæber unaturligt til huden.

Sådan tjekker du om et jakkesæt er lavet af polyester

Det er heldigvis dejligt nemt, bare spørg ekspedienten eller kig efter label i jakkesættets inderlomme, hvor der står beskrevet hvad sammensætningen af metervaren består af.

I Deerest står det under alle vores produkter, når man kigger i vores udvalg af jakkesæt.

Mange virksomheder har det stående inde på selve produktet. Typisk under menuer med navne som "Beskrivelse" "Materialebeskrivelse" "Detaljer". I Deerest står alle de små detaljer, herunder også materialerne under "Detaljer"

 

I Deerest Copenhagen planter vi træer

I Deerest Copenhagen går vi ikke bare op i at have jakkesæt af høj kvalitet, lavet af udelukkende anerkendte italienske og britiske metervareproducenter, vi går også op i klimaet. Derfor planter man som kunde i Deerest Copenhagen mindst ét træ, uanset hvad man køber! Det gør vi i samarbejde med Trees for the Future og har i skrivende stund plantet +400.000 træer. Du kan se præcist hvor mange træer vi har plantet her.

I Deerest Copenhagen står vi altid klar til at rådgive eller afklare eventuelle spørgsmål! Man kan tage kontakt til os i en af vores to butikker i københavn som du kan finde her. Alternativt kan du kontakte os på mikkel@deerest.dk eller i chatten på vores hjemmeside.

Deerest Esplanaden

Cover billede © HHakim via canva.com
Olie billede © okugawa via canva.com