Smoking | Alt man skal vide i én guide!

En smoking er et ikonisk stykke herretøj, der har været en uundværlig del af formel påklædning i årtier. Fra Hollywoods røde løbere til eksklusive gallaaftener har smokingen udstrålet elegance og raffinement. Denne guide vil udforske smokingens historie, moderne anvendelse og stylingtips.

Smokingens historie

Smokingjakkesættets oprindelse kan spores tilbage til det 19. århundrede i England. Det blev oprindeligt betragtet som en mere afslappet form for formel påklædning, der blev båret under aftenens hjemlige begivenheder. Smokingen adskilte sig fra mere traditionelle kjolesæt ved at inkludere sorte bukser, en sort smokingjakke og en hvid skjorte med en sort butterfly.

I løbet af det 20. århundrede voksede smokingens popularitet, især blandt de velhavende og kulturelt indflydelsesrige. Hollywoods guldalder bidrog til at cementere smokingjakkesættets status som et symbol på stil og klasse, da det blev hyppigt båret af filmstjerner på den røde løber.

Kært barn har mange navne, og det samme gælder når det kommer til en smoking. Betegnelsen smoking er på trods af manges overbevisning ikke den eneste betegnelse der bruges verdenen over. I USA kaldes denne for for aftenpåklædning "Tuxedo" og i England "Dinner jacket".

Black tie eller white tie?

Man kan hurtigt blive i tvivl om hvad det betyder, men der er klare forskelle! Når man taler om black tie eller white tie dresscodes refereres der til farven på butterflyen, men i realiteten ligger forskellen i hvorvidt der er tale om en smoking eller et kjolesæt- også kaldet "pingvin jakkesæt" af andre. Grunden til at man kalder det black- eller white tie handler om at man til en smoking bærer en sort butterfly, og til et kjolesæt en hvid butterfly. Så hvis man skal til et bryllup eller en fest og invitationen siger black tie dresscode, så er der tale om at man bør komme i en klassisk smoking. 

Smokingen i dag

I dag anvendes smokingjakkesættet primært til formelle anledninger, såsom bryllupper, gallaaftener, og andre ceremonielle begivenheder. Det betragtes stadig som en af de mest elegante valgmuligheder inden for herretøj og har en tidløs appel, der forbliver relevant i moderne modeverdenen.

Selvom traditionelle retningslinjer stadig respekteres, er der en vis grad af fleksibilitet i moderne smokingmode. Farvevariationer såsom marineblå eller mørkegrå er blevet mere populære, især for dem der ønsker at skille sig lidt ud fra mængden, mens de stadig bevarer en formel æstetik.

Styling af smokingen

Smokingjakke:

Den klassiske smokingjakke er sort og har satin på revers og lommer. Det er vigtigt, at jakken passer korrekt og hænger pænt på kroppen for at opretholde det elegante udseende.

Skjorten:

En smokingskjorte er et must med en smoking. Det tilføjer kontrast og elegance til ensemblet. Skjorten skal have en stiv krave, der understøtter en flot butterfly. Det er vigtigt at din skjorte at din skjorte ikke er den klassiske, som også bruges på kontoret. En god smokingskjorte tillader at man kan bære manchetknapper, og evt. have andre frontknapper.

Bukser:

Smokingbukserne plejer som udgangspunkt at matche jakken i farve og materiale. De bør være enkelte, uden mønstre eller detaljer. På bukserne er der oftest ikke bæltestropper, da det ikke er meningen at et bælte skal bæres til en smoking. Derimod er seler en oplagt mulighed.

Butterfly:

En butterfly er en central del af smokingens look. Den kan være sort eller i en farve, der passer til resten af outfittet. Der er forskellige stilarter af butterflys at vælge imellem, alt fra klassisk sort satin til mere moderne mønstre og teksturer. Vi har i Deerest lavet vores eget udvalg du kan se lige her. Hvis du har brug for hjælp til at binde en butterfly, så læs vores guide "Sådan binder man en butterfly".

Sko:

Sorte, velplejede laksko fuldender en smoking. Når det kommer til at vælge sko til en smoking vil vores definitive anbefaling altid være at vælge en sort laksko. Lakskoen bygger flot videre på det festlige look som er hele grunden til at iklæde sig en smoking.

Accessories:

Tilbehør som manchetknapper, en hvid lommeklud eller et elegant ur kan tilføje subtilt flair til en smoking. En gennemført og elegant detalje som man kan tilføje til sin smoking er et par seler. Selerne giver bukserne et festligt udtryk, udover den praktiske del, at de selvfølgelig også holder bukserne ordentligt på plads. Detaljer er generelt vigtige, særligt når vi taler til en smoking. Det er nemlig detaljerne som skiller fårene fra bukkene og viser at man ikke bare har været ude og leje en smoking hos en af de nærmeste butikker – men at man derimod har tænkt en smule over sættet.

smoking jakkesæt accessories

 

Overvej dress code:

Vær opmærksom på den specifikke dress code for begivenheden, du deltager i. Nogle lejligheder kan kræve en mere traditionel tilgang til smokingen, mens andre tillader lidt mere kreativitet.

Pasformen er afgørende:

Uanset hvilken stil eller tilbehør du vælger, er en velsiddende smoking vigtig. Overvej at få smokingen tilpasset hos en skrædder for at sikre den perfekte pasform.

sort smoking

Smoking møder broken suit

En anden måde man kan fremhæve de festlige karakteristika fra en smoking er ved at lade sig inspirere fra jakkesættet' verden og bære smokingen som et broken suit. Det gør man i praksis ved at skifte ens jakke eller buks.

Det kan være oplagt at skifte jakken ud med en anden farvejakke, som kan give noget mere kontrast og festlige detaljer. På billedet nedenfor ses et eksempel på netop det. Looket her er bestående af de klassisk smoking bukser og så ellers en plum/bordeaux velour smoking jakke med spids revers. Reverset bygger ovenpå det her festlige look.

I bukserne er der syet knapper til seler, som gør ens look endnu mere elegant. Det at knapperne er syet i bukserne og ikke er 'clip on' giver ens look prikken over i'et. Selvom dette ikke er det smoking som man kender traditionelt set, så er det helt bestemt noget som du vil kunne møde op i og få mange komplimenter i. Det vigtige er hvis man eksempelvis er blevet inviteret til galla eller bryllup, at man simpelthen forhører sig hos værten først.

plum velour smoking jakke

Smoking sæt i bedste Bond stil

I Deerest laver vi vores egne smokings med øje for kvalitet og detaljen. Vi har skabt et udvalg bestående af smoking sæt af uld med naturlig stretch, modige jacquard vævninger og elegante smokingjakker. Alt sammen i lækre Italienske kvaliteter. At klæde sig et sæt tøj som en sort smoking behøver ikke være kedeligt. 

Kan man bære vest til en smoking?

Ja, sagtens! En vest er ikke kun noget som bruges til jakkesæt. Det kan tilføje nogle flotte detaljer, men det skal planlægges. Eksempelvis kan det være svært at både bære seler og vest til sin smoking. Det kan også være værd at overveje om hvorvidt ens vest skal have revers eller ej. Vores anbefaling vil være at vælge en vest uden revers.

grøn-sort camo smoking med vest

Afslutning

Smokingjakkesættet forbliver en klassiker inden for herretøj og vil altid være synonymt med elegance og stil. Ved at forstå dets historie, moderne anvendelse og stylingprincipper kan enhver mand mestre kunsten at bære en smoking med selvtillid og flair.