FORSTÅ MATERIALET | DERFOR BØR DIT JAKKESÆT VÆRE AF ULD

Det er ikke tilfældigt, at du læser denne artikel. Du er en kvalitetsbevidst herre som ønsker at blive klogere på viden omkring jakkesæt. Lad os starte med at bekræfte: Du er kommet til det rigtige sted. I denne artikel vil du blive klogere på alt du skal vide om uld i forbindelse med kvalitet jakkesæt til mænd. For materialer er vigtige! Uanset om man kan lide moderne jakkesæt, klassiske jakkesæt, dobbeltradede jakkesæt, slim fit jakkesæt eller noget helt andet, er materialerne fundamentet hvorpå jakkesættet bygges.

Hvordan er uld høstet?

Den elegante merino uld er høstet i løbet af foråret og sommeren, hvor ulden skal klippes af fåret for at det ikke bliver for varmt. I nogle lande som New Zealand bliver fårene oftere klippet, da fårene ellers kan få det for varmt i det varme klima. Her bliver fårene klippet op til to gange om året, eller tre gange på to år.

Når fårene skal klippes forgår det i et roligt miljø for ikke at stresse fårene. Selve klipningen forgår typisk med en kombination af en mekanisk uldsaks og en manuel uldsaks. I den proces sikres at fåret ikke skades.

uldfår bliver klippet

Derfor bør får klippes, uanset årsag

  • Der er et naturligt overskud fra vinteren
    • Ulden fåret vokser er vigtigt for at holde sig varm i løbet af vinteren, men er overflødigt langs sommeren, for temperaturene sikrer at fåret ikke har brug for dens naturlige 'uldfrakke'. Hvis man ikke klipper får kan man risikere at de gror alt for meget uld, som kan lede til en andre række problemer med varme og hygiejne.
  • Bedre velfærd og velbehag i varmere måneder
    • Selvom uld er temperatur regulerende og er naturligt rigtig god til at transportere sved, så kan der også komme for meget af det gode! Hvis et får ikke klippes vil den have for meget uld, som i værste tilfælde, kan sætte den i højere risiko for hedeslag. Husk, fårets uld er til for at holde den varm om vinteren.
  • Sikrer sund hygiejne og helbred
    • Har fåret for meget uld kan det medføre en række helbredsrisikoer som resultat af dårlig hygiejne. Dette kunne eksempelvis være infektioner som fåret, hvis ikke behandlet, kan dø af.
mænd står og taler om jakkesæt materialer

Er der forskellig kvalitet af uld?

Uld er ikke bare uld! I processen hvor den rå uld brandhandles for at blive til den fineste metervare man kan bruge til, at producere jakkesæt til mænd af, er der mange led som være med til at påvirke resultatet. En stor grund til at Italien ses som hjertet for jakkesæt er ikke kun fordi de har en stor indflydelse på fashion, men også for deres store passion for kvalitet og produktion. I Biella området tæt ved Milano, har de vævet fine stoffer siden før der var elektricitet, ja endda før der var kulkraft! Det var (og er) Europas blødeste vand, der flyder ned fra Alperne, som var hjertet af jakkesæts produktionen. Det bløde vand drev spinneriet og væveriet og som ikke mindst er optimalt til at vaske de fine merinouldfibre.

Flere forskellige typer uld

Når man skal producere et jakkesæt af høj kvalitet, er det ikke enhver slags uld som man skal bruge. Det i sig selv er en specialiseringsprocess der kræver en stor mængde tid, tålmodighed og et lille snært af kræsenhed for at få et kompromisløst resultat. Det er noget vi i Deerest har brugt mange år på at perfektionere. Hemmeligheden fandt vi i en særlig race af får, nemlig merino-fåret.

Ulden fra merino-fåret er karakteriseret af:

  • En elegant finhed og blødhed
    • Merino uldfibre er meget finere og blødere end almindelig uld. Dette gør merino uldjakkesæt utroligt behagelige at have på, da de ikke kradser eller irriterer huden.
  • Åndbarhed
    • Merino uld har fremragende åndbarhed. Fibrene kan absorbere op til 30% af sin egen vægt i vand, uden at føles våd fugt og transportere det væk fra kroppen, hvilket hjælper med at regulere kropstemperaturen og holder bæreren komfortabel under forskellige vejrforhold.
  • Uovertruffen luksus
    • Merino uld har en glat og elegant tekstur, der giver jakkesættet et luksuriøst og sofistikeret udseende. Det tager også farve godt, hvilket resulterer i dybe og rige farver.

Hvornår kan man bære et jakkesæt af uld?

En af de helt store fordele ved et jakkesæt af uld, er at når man ifører sig et flot jakkesæt i uld, sikrer man sig, at ens jakkesæt er temperatur regulerende. Det betyder i praksis at jakkesættet hjælper en med at holde varmen i de kolde måneder, og hjælper en med at komme af med varmen i de varme måneder. Et jakkesæt af uld er derfor en god løsning til hele året. Med det sagt, kan man jo vælge et lettere uldjakkesæt i sommermånederne, hvis man ønsker endnu mere åndbarhed. Ligeledes kan man vælge et tungere uldjakkesæt i vintermånederne.

mand iført blåt jakkesæt

Fordele og ulemper ved et jakkesæt af uld

Fordele

  • Naturlig stretch
    • Uldfibre har en naturlig elasticitet, hvilket betyder, at jakkesættet bedre bevarer sin form og passer godt efter brug. Dette gør det også mere behageligt at have på.
  • Krølfri egenskaber
    • Uld har en naturlig evne til at modstå krøl, hvilket betyder, at dit jakkesæt vil se præsentabelt ud i længere tid uden behov for konstant strygning.
  • Naturligt antibakterielt
    • Uld har naturlige antibakterielle egenskaber, som gør det mindre tilbøjeligt til at absorbere og beholde lugt. Dette betyder, at du kan bære jakkesættet flere gange mellem rensninger uden at det lugter. I praksis kan dette også ses som en selvrensende effekt.
  • Æstetik og elegance
    • Uld har en sofistikeret tekstur og et naturligt fald, der giver jakkesættet et elegant og tidløst udseende. Det har også en evne til at tage farve godt, hvilket giver rige og dybe farver.

Ulemper

  • Dyrere end billigere materialer
  • Kan ikke kastes i vaskemaskinen
    • Et jakkesæt i uld er af et fint materiale, som skal passes på. Man kan derfor ikke bare kaste det i vaskemaskinen som man gør med meget af sit andet tøj. Vi har skrevet en guide hvor man bliver klogere på vedligeholdelse af jakkesæt.
  • Uld er længere tid om at tørre end syntetiske materialer
    • Et fint materiale som uld er ikke vandafvisende som en gummiregnfrakke, desværre! Det kan derfor være en fordel at væbne sig med en paraply, hvis man ved at man skal ud i det danske regnvejr.
  • Nogle er allergiske overfor uld
    • Er man allergisk overfor uld, vil et jakkesæt lavet af uld forventeligt resultere i en allergisk reaktion. Derfor bør man, hvis man er allergisk overfor uld, ikke have et jakkesæt af uld.

Derfor laver vi jakkesæt af uld

Svaret kunne gøres meget langt, filosofisk, arrogant og hvem ved hvad mere. Men svaret er blot: Det er bedre. I Deerest tror vi på at klæder skaber folk. Vi tror på, at når man ifører sig et jakkesæt, så er det fordi man vil være den bedste version af sig selv. Når man ifører sig et jakkesæt er det for at gribe dagen med en helt særlig intention, som altså ikke kan åbnes i en t-shirt og et par denim bukser! Og ligesom at man ikke ville gå på kompromis med sig selv, mener vi at man heller ikke bør med sit jakkesæt. Vi ved godt, at mange vælger at lave jakkesæt i mindre ekslusive kvalitetsmaterialer – men vælger man at være som mange, er man ingen. Vores fokus er på at levere et høj kvalitetsprodukt, med alle de fordyrende mellemled skåret fra, krydret med en god service når man besøger os.

Kan et jakkesæt af uld være dårlig kvalitet?

Det korte svar er: Selvom udgangspunktet er bedre, ja! Der findes mange metervareproducenter derude, som laver dårlige metervare – det er jo trods alt meget lettere at være dårlig til noget, end god. Vores bedste råd vil være, at man væbner sig med sin sunde fornuft. For lad der være ingen tvivl, hvis noget er lavet af 100% uld, men er fra et mærke der lyder som noget du kunne finde på Temu, så er kvaliteten forventeligt også derefter. Dette er uagtet om det er 100% uld, eller 100% plastik. I Deerest har vi lagt mange timer i at finde de bedste metervareproducenter, som man får lov til at nyde godt af når man besøger os. Vi er jævnligt ude i verden, primært i Italien, og pleje vores gode relationer hos de førende inde for kvalitets metervareproduktion.

to mænd sidder i sofa og taler

På billedet ovenfor ses Mikkel Hansen, medstifter af Deerest, Med Bruno Landi, Commercial Director hos Vitale Barberis Canonico. Bliv klogere på Vitale Barberis Canonico som metervareproducent her.

Sådan tjekker du om et jakkesæt er lavet af uld

Det er heldigvis dejligt nemt, bare spørg ekspedienten eller kig efter label i jakkesættets inderlomme, hvor der står beskrevet hvad sammensætningen af metervaren består af.

I Deerest står det under alle vores produkter, når man kigger i vores udvalg af jakkesæt.

grønt jakkesæt på hjemmeside

Mange virksomheder har det stående inde på selve produktet. Typisk under menuer med navne som "Beskrivelse" "Materialebeskrivelse" "Detaljer". I Deerest står alle de små detaljer, herunder også materialerne under "Detaljer"

produktdetaljer om jakkesæt

I Deerest Copenhagen planter vi træer

I Deerest Copenhagen går vi ikke bare op i at have jakkesæt af høj kvalitet, lavet af udelukkende anerkendte italienske og britiske metervareproducenter, vi går også op i klimaet. Derfor planter man som kunde i Deerest Copenhagen mindst ét træ, uanset hvad man køber! Det gør vi i samarbejde med Trees for the Future og har i skrivende stund plantet +400.000 træer. Du kan se præcist hvor mange træer vi har plantet her.

I Deerest Copenhagen står vi altid klar til at rådgive eller afklare eventuelle spørgsmål! Man kan tage kontakt til os i en af vores to butikker i københavn som du kan finde her. Alternativt kan du kontakte os på mikkel@deerest.dk eller i chatten på vores hjemmeside.

deerest copenhagen esplanaden

Cover billede © Slovegrove via canva.com