10 BRYLLUPSTRADITIONER, DU SKAL KENDE

Vi har samlet 10 danske bryllupstraditioner til dig, så du kan få styr på formaliteterne, tøjet og “reglerne” for et traditionelt bryllup. Mange af dem bygger på gamle værdier, principper eller overtro, men det kan være sjovt at inddrage nogle af de gamle bryllupstraditioner. Der er mange måder at holde bryllup på i dag, og som brud og brudgom bestemmer I jo heldigvis selv, hvordan jeres bryllup skal foregå. Uanset hvordan du og din udkårne vælger at gribe bryllupsfesten an, skal det nok blive en succes. 


Lad jer inspirere af de 10 bryllupstraditioner, vi har fundet frem til jer herunder: 

#1: SPØRG SVIGERFAR OM LOV

Før du frier, skal du som mand spørge din kærestes far om lov, til at gifte dig med hans datter. Dette er en af de gamle bryllupstraditioner, og det var i “gamle dage” helt uhørt ikke at spørge den kommende svigerfar om lov, før man friede. I dag er det for de flestes vedkommende nok bare en tradition, som giver lidt ekstra point på kontoen hos svigerforældrene. 

#2: SOV IKKE SAMMEN NATTEN TIL JERES BRYLLUPSDAG

En anden gammel bryllupstradition er, at brudeparret ikke sover sammen natten til bryllupsdagen. Det kommer af at det i gamle dage var normalt at bruden, indtil hun blev gift, boede hjemme hos sine forældre. Ifølge tradition bringer det uheld, hvis bruden og gommen forlader det samme hus, lige inden bliver gift. Mange par holder fast i traditionen og sover hver for sig natten til brylluppet, men som alt andet er det helt op til jer, hvad i vælger. 

#3: BRUDEBUKETTEN VÆLGES AF GOMMEN

Ansvaret for sammensætningen af brudebuketten er traditionelt set gommens. Han skal selv vælge, uden indblanding fra hverken bruden eller andre med gode råd. Mange par sammensætter i dag brudebuketten sammen, eller bruden vælger at gøre det selv. Men vil I lade bryllupstraditionerne styre, er det gommens opgave.  

#4: GOMMEN OG HANS FORLOVER ANKOMMER SAMMEN

Brudgommen skal ankomme til bryllupscermonien med sin forlover. Gerne 20-30 min før det hele skal starte. Skal cermonien foregå i kirke, sætter de sig op ved alteret i højre side, med gommen placeret tættest på alteret. 


Mangler du finde tøjet til den store dag, hvor du skal sige ja til dit livs udkårne? Så har vi lavet den perfekte guide til dig, så du kan blive klar til den store dag. Du finder den her.

#5: DÅSER BAG BILEN

Nej, det betyder ikke at du skal have en ramme dåsecola klar i bagagerummet. Men dåser spændt bag bilen i snor, så de larmer når I kører væk fra kirken, er en sjov og opsigtsvækkende bryllupstradition. Ifølge gammel overtro skal larmen fra dåserne mod jorden skræmme onde ånder væk.

#6: HVID ER FORBEHOLDT BRUDEN, SORT SKAL BLIVE I SKABET

En bryllupstradition, som mange holder fast i er, at den hvide kjole er forbeholdt bruden. De mandlige gæster må dog gerne have en hvid skjorte på under deres jakkesæt eller blazer, hvis de ønsker det. Dog er der en anden bryllupsregel der siger, at de mandlige gæster ikke må være finere klædt på en gommen. Så hvis han ikke har smoking på, må gæsterne heller ikke have det. 

Sort er traditionelt set sorgens farve og passer derfor ikke til et bryllup. Dog er der mange tilfælde, hvor brudeparret ikke går op i, om deres gæster bærer sort. Men som gæst er det god stil lige at spørge brudeparret om lov, inden du tropper op i sort på bryllupsdagen. Du kan læse mere her, hvis du ønsker inspiration til det perfekte jakkesæt til brylluppet som gæst. 


Mangler du tøjet til den store dag? Uanset om du er brudgom eller gæst, har vi smokingen, jakkesættet, blazeren eller bukserne til et brag af et bryllup. Du finder også det perfekte slips til lejligheden eller de sko du mangler, for at fuldende dit bryllupslook. Du er velkommen til at kigge forbi vores butik på Esplanaden 5 i København, vi står klar til at rådgive dig. 


Er du i tvivl om, hvordan man binder et slips, eller vil du gerne lære en ny type knude? 

Så læs vores guide: Lær at binde slips.

#7: GÆSTERNE KYSSER BRUD OG GOM, NÅR DEN ENE FORLADER SIN PLADS

Dette er en tradition der, heldigvis, kun foregår under middagen. Når enten brud eller gom forlader sin plads under middagen, må gæsterne kysse den tilbageværende hovedperson. Når gommen er væk, må de mandlige gæster altså løbe op og kysse bruden – og omvendt, når bruden er væk. 

#8: DANS BRUDEVALS INDEN MIDNAT

Det er meget normalt at bryllupsmiddagen trækker ud. Derfor kan det ende med at blive svært at nå brudevalsen inden kl. 24, hvis der ikke er lagt en plan for aftenen. Bryllupstraditionen siger, at det bringer uheld til parret, hvis brudevalsen ikke bliver danset inden midnat. Dog siger reglerne også, at den ikke må danses før middagen er overstået. Så det er vigtigt at have en person, der holder øje med tiden under middagen og de mange taler og sange. 

Selve brudevalsen danses tager gæsterne plads i en kreds omkring brudeparret, mens de klapper i takt til valsen. De gør kredsen mindre og mindre, og til sidst kan brudeparret ikke danse mere.

#9: KLIP BRUDENS SLØR OG BRUDGOMMENS SOKKER

Når brudevalsen er danset færdig, løftes brudgommen op af de mandlige gæster. De tager hans sko af og klipper hans sokker i stykker. Ifølge traditionerne er det for at symbolisere, at gommen ikke længere er på frierfødder og ikke behøver at kunne imponere potentielle partnere ved at kunne fremvise sokker uden huller. 


De kvindelige gæster klipper eller river brudens slør i stykker. Jo mere det bliver revet i stykker, jo mere lykke vil hun få i sit ægteskab, siger bryllupstraditionerne. For gæsternes vedkommende siger traditionen, at det bringer dem held at få et stykke af sløret med sig hjem. Dog skal man som gæst være sikker på, at bruden er ok med at sløret klippes i stykker. 

#10: GOMMEN BÆRER SIN BRUD OVER DØRTÆRSKLEN

De gamle bryllupstraditioner fortæller, at gommen skal bære bruden over dørtærsklen til deres fælles hjem. Det gør de fordi man i gammel tid troede, at dæmoner var særligt aktive og havde mest magt i livets overgange. Og netop dørtærsklen til det nye, fælles hjem og brudeparrets nye tilværelse som ægtefolk blev regnet som farlig. Derfor løfter gommen sin brud for at beskytte hende.

HJÆLP TIL AT FINDE DEN HELT RIGTIGE RING

En af de mest kendte og brugte traditioner ved bryllupper er den ringudveksling, der finder sted ved ceremonien. Ringene bliver et symbol på den gensidige kærlighed, troskab og loyalitet brudeparret udviser på dagen. Der kan være mange overvejelser omkring hvilken ring, man skal forære sin udkårne.
Har du lyst til at give din udkårne en speciel, unik og håndlavet ring i ypperste kvalitet, så læs her

SKAL DU GIFTES ELLER TIL BRYLLUP SOM GÆST?

Så er du er meget velkommen i vores butik på Esplanaden 5 i København. Her vil du blive mødt af vores dygtige eksperter, der har stor erfaring i at finde netop det, der passer til dig.


Ønsker du at shoppe online, tilbyder vi selvfølgelig gratis fragt og gratis returret. Og har du spørgsmål er velkommen til at skrive til os på hello@deerest.dk, eller ringe/sende en sms til os på tlf. 9393 7303.

--

Står du i en situation, hvor du har en tæt ven der skal til at giftes, så er dit næste step nok at skulle finde en god gave til ham. Det er uendeligt mange muligheder og i mange forskellige prisklasser. Hvis du føler dig fortabt, så kan du eventuelt drage noget inspirations fra dette gave-univers.